//Zeurende hoofdpijn of migraine?

Zeurende hoofdpijn of migraine?

Met enige regelmaat krijg ik patiënten in mijn praktijk met hoofdpijnklachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een fysiek probleem zijn, maar ook een psychische oorzaak hebben.

Hoe is het zicht? Is dit verminderd wat is daar de oorzaak van? Door geforceerd te kijken trigger je de nervus opticus (oogzenuw) wat pijn aan en achter het oog kan veroorzaken.

Om dit te verhelpen zul je de oorzaak van het verminderde zicht moeten verhelpen.

Ook kan met pijn aan de achter en bovenzijde van het hoofd ervaren. Dit komt vaak voor bij een scheefstand van het atlasgewricht.  Hoe komt zo’n gewricht scheef te staan?

  • Een val waarbij het hoofd een klap moet verwerken
  • Een plotselinge achterwaartse beweging (niet vergelijken met een wiplash)
  • Langdurig voorover buigen met het hoofd (continu op de mobiele telefoon kijken)
  • Triggerpoint(s) (spierknopen)

Het ontstaan van triggerpoints

Hoe triggerpoints precies ontstaan is niet helemaal bekend. Er zijn verschillende factoren voor verantwoordelijk, waaronder een chronische overbelasting van de spier door een langdurig verkeerde werkhouding (te eenzijdige belasting) of door slechte leefgewoonten. Ook kan het ontstaan na een spierblessure als gevolg van een verkeerde beweging, een ongeval of een acute overbelasting zoals te zwaar trainen. Als een spier zwak is, wordt de kans op triggerpoints alleen maar groter. De spier kan minder aan, en wordt de spier dan ook nog eens weinig bewogen of belast (immobiliteit), dan ontstaat er een vicieuze cirkel. Hormonale ontregelingen, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en aangeboren houdingsafwijkingen zijn ook factoren die de vatbaarheid voor triggerpoints vergroten. En ten slotte is oververmoeidheid een belangrijke factor voor het ontstaan van triggerpoints.

 

Een triggerpoint in de schouderregio geeft pijn in de arm of zelfs hand, maar niet andersom. Een triggerpoint in het bovenbeen veroorzaakt pijn in de knie, een triggerpoint in de bil kan doorschieten tot in de kuit. Triggerpoints in nek en schouders zijn de bron van allerlei hoofdpijnen. Omdat triggerpoints spieren korter maken en de spieren op hoogspanning houden, kan men de spieren ook moeilijker gebruiken. Zodra je de spier probeert te rekken ervaar je stijfheid of bewegingsbeperking. Vaak denk je dan ten onrechte dat het bij de leeftijd hoort of dat de cliënt nu eenmaal een slecht spierstelsel heeft.


Ook kan men hevige pijn ervaren achter de ogen. De diagnose voor deze pijn is na meerdere onderzoeken Clusterhoofdpijn of CH.

Alleen zware pijnmedicatie wordt hier voor voorgeschreven, wat vaak niet voldoende is voor de patiënt. Mensen met CH functioneren niet meer, raken sociaal geïsoleerd.

Deze hoofdpijnsoort komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en er bestaan twee verschillende vormen: episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij de episodische vorm komen de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden, waarna deze weer verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn vandaan. Bij de chronische variant zijn deze ‘rustperiodes’ er niet. Aanvallen kunnen dan dagelijks, het hele jaar door voorkomen. Regulier heeft men nog geen remedie gevonden om mensen hier mee te helpen, enkel zeer zware medicatie (lees pijnstilling). Dit is echter niet echt gezond voor je lichaam en kan op de langere termijn andere klachten geven, waaronder hoofdpijn.

Aangetoond en bewezen is dat het rechtzetten van het wiggenbeen duidelijke verlichting danwel totaal verdwijnen van CH geeft, zonder dat er nog zware medicatie moet worden gebruikt.  Helaas wordt dit regulier niet erkend en blijft men pijnstillers voorschrijven.

2019-01-09T17:43:17+02:00

Natuurlijk Beter Bewegen maakt gebruik van cookies. We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website.