//Wat is fibromyalgie en hoe NRF2-activering kan helpen

Wat is fibromyalgie en hoe NRF2-activering kan helpen

Wat is fibromyalgie en hoe NRF2-activering kan helpen

Fibromyalgie is een relatief veelvoorkomende aandoening waarbij een persoon pijn en ongemak door het hele lichaam ervaart.
Bijwerkingen van deze pijn zijn angst, gebrek aan slaap, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie.
Mensen die aan de ziekte lijden, kunnen je vertellen dat het ronduit ellendig is! Hoewel de oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat trauma, abnormale respons door de hersenen op pijn of zelfs een eerdere virale infectie de trigger kan zijn om een ​​Fibromyalgie-reactie in het lichaam te starten. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen van 20 tot 50 jaar.

 


Voordat we ingaan op de impact van Nrf2-activering op fibromyalgie en de mogelijke voordelen ervan, zullen we een paar veel voorkomende feiten over de ziekte bespreken.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een relatief veelvoorkomende aandoening waarbij een persoon pijn en ongemak door het hele lichaam ervaart. Bijwerkingen van deze pijn zijn angst, gebrek aan slaap, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Mensen die aan de ziekte lijden, kunnen je vertellen dat het ronduit ellendig is! Hoewel de oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat trauma, abnormale respons door de hersenen op pijn of zelfs een eerdere virale infectie de trigger kan zijn om een ​​Fibromyalgie-reactie in het lichaam te starten. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen van 20 tot 50 jaar.Het beïnvloedt mensen op verschillende manieren, maar degenen die lijden aan de ziekte kunnen merken dat het zich vaker ’s nachts manifesteert of wanneer het weer koud en vochtig is. Misschien zullen stress en angst de symptomen ook veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie:

 • Het nummer één symptoom van fibromyalgie is pijn en ongemak in gebieden zoals de nek, rug, heupen, borst, knieën, schenen of ellebogen.
 • Depressie en stemmingswisselingen
 • Irritable Bowel Syndrome (IBS)
 • Vermoeidheid en uitputting
 • Hypothyreoïdie
 • Gebrek aan concentratie en focus
 • Gevoelloosheid in handen en voeten
 • Migraine en hoofdpijn
 • Ziekte van Lyme
 • Slaapstoornissen: dit is het gevolg van het feit dat de pijn de neiging heeft om te stijgen tijdens de nachturen.

NRF2, oxidatieve stress en fibromyalgie:

Er zijn gepubliceerde onderzoeken naar Pubmed die de relatie tussen Fibromyalgie en Oxidatieve stress aantonen .
In het bijzonder viel mijn aandacht op een onderzoek met als titel: “Klinische symptomen bij fibromyalgie zijn beter geassocieerd met lipideperoxidatieniveaus in mononucleaire cellen in het bloed in plaats van in plasma.”

Lipide peroxidatie niveaus = door vrije radicalen (oxidanten) aangetaste vetcellen

Mononucleaire cel = Witte bloedcel behorende tot het immuunsysteem.

De onderzoekers vonden verhoogde oxidatieve stress zoals gemeten via lipide peroxidatie (LPO) niveaus bij fibromyalgie patiënten in vergelijking met normale controlegroep.
Hoewel men niet kan beweren dat het verhogen van de NRF2-activering elke ziekte kan genezen, kan er een reden zijn om te testen / experimenteren hoe uw lichaam reageert op verschillende NRF2-activatoren en te zien welke invloed het heeft op uw Fibromyalgie symptomen.
Ten eerste is aangetoond dat NRF2-activatie oxidatieve stress vermindert zoals gemeten via LPO, en ten tweede zijn er studies die de gunstige effecten van NRF2 op ontsteking laten zien . Huidige behandelingen van fibromyalgie omvatten het voorschrijven van ontstekingsremmende en spierontspannende middelen.

Andere Fibromyalgie -behandelingen :

De volgende behandelingen zijn gebruikelijke behandelingen die worden aanbevolen aan fibromyalgie patiënten.

 • Fysiotherapie
 • Oefening
 • Lichte massage- en ontspanningstechnieken
 • Antidepressiva
 • Spierverslapper

Echter zijn dit symptoom onderdrukkende handelingen en middelen.  Fibromyalgie wordt steeds meer in verband gebracht met verzuring van bindweefsel en spieren. Ontzuren en oxidanten bestrijden is dan ook het meest effectief. Activatie van NRF2 draagt hier significant aan bij.

2020-07-18T13:20:37+02:00

Natuurlijk Beter Bewegen maakt gebruik van cookies. We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website.