Kniepijn 2020-07-18T13:22:37+02:00

Kniepijn

Last van kniepijn? Maar weet u niet waar de oorzaak zit? Laat ons u verder op weg helpen. Kniepijn komt vaak voor, bij jonge mensen en oude mensen.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten kniepijn. De meest voorkomende vorm van kniepijn is het Patello-femoraal syndroom. Deze wordt herkend door pijn in de voorkant van de knie.

Dit voel je bijvoorbeeld bij hurken, gaan zitten of opstaan en bij bijvoorbeeld traplopen. Van buitenaf kan je merken dat je knie een knikkend en krakend geluid maakt. Hierbij word de pijn minder wanneer de knieën gestrekt worden of wanneer er niks met de knie gedaan word.

Uw knie is een gewricht. Deze is gevormd als een scharnier, maar tot tegenstelling van bijvoorbeeld een deur, kan deze nog iets meer verschuiven en draaien. Uw knie doet aan alles mee. Opstaan of gaan zitten, lopen of springen. Uw knie maakt veel dingen onmogelijk als deze er niet zou zitten. De knie moet ook veel klappen en gewichten opvangen.

Een knie wordt gevormd door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Hierdoor is een knie stabiel gebouwd. De oorzaken van kniepijn kunnen natuurlijk verschillen. Niet iedereen doet dezelfde activiteiten met het knie.

De oorzaak die het vaakst voorkomt is slijtage van de knieën, dit geldt vooral bij ouderen. Slijtage is het gevolg van frictie, waar een knie natuurlijk aan onderhevig is, maar ook door afkalving van het kraakbeen (artrose).

Sporters hebben nogal eens last van hun meniscus, dit kraakbeen wat als een kussen werkt tussen het boven en onderbeen wil nog weleens scheuren bij een foutieve beweging of overbelasting. We kunnen hier nog veel meer vertellen over het knie, maar beter is het om de klacht en behandeling te personaliseren. Tenslotte is het voor ieder mens anders.

Natuurlijk Beter Bewegen maakt gebruik van cookies. We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website.