//Gevaren maagbeschermers

Gevaren maagbeschermers

GEVAREN MAAGBESCHERMERS

Bij gewrichtsontstekingen worden naast NSAID’s meestal ook maagbeschermers voorgeschreven. Deze zogenaamde protonpomremmers (PPI’s) voorkomen beschadigingen van het maagslijmvlies door het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Artsen vinden nu dat zware maagbeschermers als omeprazol, esomeprazol en pantoprazol uit de vrije verkoop gehaald moeten worden. Ze geven teveel bijwerkingen.

Verhoogd gezondheidsrisico

In Nederland gebruiken ongeveer 2 miljoen mensen maagbeschermers. De helft daarvan heeft deze middelen niet nodig. Dat is het vermoeden van professor Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maagbeschermers zijn effectief, maar er wordt te snel en te gemakkelijk naar deze middelen gegrepen. Het gebruik van protonpompremmers houdt een verhoogd risico in op darminfecties, botontkalking en nierfalen.

Onnodig preventief

Reumatoloog Daniël Moolenburgh van de Noordwest Ziekenhuisgroep constateerde in 2016 al, dat maagbeschermers te vaak onnodig preventief worden voorgeschreven. Bij de helft van zijn nieuwe patiënten die naast NSAID’s ook maagbeschermers gebruikten, was deze combinatie volgens de huidige medische richtlijnen niet nodig. Ook was de dosering PPI’s bij de helft te hoog.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Veel mensen met chronische gewrichtsklachten gebruiken naast NSAID’s ook maagbeschermers om zich te beschermen tegen de bijwerkingen van deze ontstekingsremmende pijnstillers. Het gaat o.a. om ontstekingen van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken, maagzweren en bloedingen. Maar zware PPI’s zoals omeprazol en pantoprazol kunnen dus óók schade aanrichten aan de gezondheid. Het advies is om lichtere maagbeschermers te gebruiken of om helemaal te stoppen met NSAID’s. Voor een lichtere maagbeschermer kunt u zich het beste tot uw huisarts, specialist of apotheker wenden. Als alternatief voor NSAID’s kan eventueel gekozen worden voor een natuurlijke ontstekingsremmer zonder bijwerkingen voor de maag.

2020-07-18T13:20:46+02:00 mei 25th, 2018|Gezondheid|

Natuurlijk Beter Bewegen maakt gebruik van cookies. We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website.